tel. +421 902 912 200

Letecké video

5 dôvodov, prečo sa drony nehodia na špehovanie susedky ?

Dron sú často kvôli americkej vláde spájaní so zbraňami a špehovaním ľudí. Bohužiaľ túto povesť prevzali aj malé helikoptéry, ktoré si často modelári stavajú doma za účelom zábavy, fotenie nehnuteľností, kontroly veterných elektrární a podobne. Za nášho pôsobenia sme sa stretli s nespočetným počtom ľudí, ktorých druhou najčastejšou reakciou na Drone bolo: "Tým by sa dala špehovať nahá susedka na záhrade. :) "Prvá otázka sa zpravidal týkal ceny :) Dnes si však povieme 5 dôvodov, prečo sa Drone nehodí na špehovanie susedky.

1. OBMEZENÉ SCHOPNOSTI KAMERY

Všetky dnešné bezpilotné systémy s kamerou na palube sa snažia používať objektívy s maximálne širokým ohniskom. Samozrejme aby zabrali čo najviac krajiny. Široké ohnisko sa na špehovanie vyslovene nehodí, pretože by nahá susedka zabrala len veľmi malú časť fotografie. Riešením by bol väčší zoom. Väčší zoom však spôsobuje väčšie vibrácie, ktoré sa negatívne prejavujú v urobenom zázname. Zámerne sa používajú objektívy s širokým ohniskom a bez zoomu, pretože sú najľahšie, čo umožňuje dlhší letový čas. Okrem technických obmedzení je človek chránený aj zákonom o ochrane osobných údajov. Ak by vás niekto natočil ako sa promenádujú po svojom pozemku tak, ako vás matka priviedla na svet, dostal by sa do sporu so zákonom, ak by záznam okamžite nezmazal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Táto fotografia je typická ukážka toho, ako veľmi sa Drone nehodí na špehovanie. Spoznáte z fotografie či je niekto na záhrade alebo či je vôbec niekto doma?

 

2. NADMERNÝ HLUK

Keďže má dron niekoľko vrtuľou, vzniká pomerne veľa hluku vplyvom točenie vrtuľou a trením vzduchu. Často sa sila hluku prirovnáva ku kosačke na trávu. Dron je navyše vo vzduch a zvuk sa tak šíri všetkými smermi. Nahá susedka by tak počula lietajúce kosačku väčšinou ešte skôr, než by sa priblížila na potrebnú vzdialenosť :(

 

3. OBMEZENÝ DOSAH

Drony fungujú na frekvenciách, ktoré neumožňujú lietať za prekážku. Prekážka ako je rodinný dom, tučná betónová stena alebo hustejší porast znamená stratu signálu. Mimo to ani zákony nedovoľujú lietať mimo zorný dosahu pilota. Pilot musí mať Dron vždy na očiach.
Extrémny prípad: Výnimku potvrdzujú ľudia stavajúci Drony hlavne na účel dlhého doletu, kedy takmer väčšinu váhy tvoria iba batérie. O kamerách a stabilizácií tu ale nemôže byť reč. Dron by nabral veľa na váhe a rapídne by klesol dolet. U ukážky nižšie si možno hovoríte, že s obmedzeným dosahom to teda nie je pravda. Je to tak 50/50. Platí však to, čo som spomínal vyššie. Akonáhle sa medzi vami a Dronom objaví nejaká prekážka, stratíte signál. Toto je výnimka, pretože dotyčný lieta vysoko v oblakoch a tak zo svojho stanovišťa má prakticky priamy dohľad na stroj, signál nie je rušený prekážkou. Kameru na palube tiež má, tak že by som opäť hovoril hlúposti? Určite nie. Tieto špeciálne kamery slúžia pre orientáciu v priestore Drona. Spravidla bývajú stavané na let v nepriaznivých podmienkach a majú veľmi nízke rozlíšenie a horšiu kvalitu záznamu. Týmto by sa susedku naozaj neoplatilo špehovať :)

 

4. SLABÁ VÝDRŽ NA BATERIÍ

Priemerne sa dron s naloženou kvalitnou kamerou a stabilizáciou obrazu udrží vo vzduchu na jednu batériu okolo 10-15 minút. Potom musia pristáť a vymeniť batériu. Kontrolovať Dron či už susedka nevyšla na záhradu je teda veľmi neefektívne. Dostupné technológie batérií sú v súčasnosti veľa obmedzujúce.

 

5. VPLIV OKOLIA

Dron je v podstate počítač. Veľa elektroniky s vrtuľami. Počasie má na neho veľký vplyv. Voda môže spôsobiť skrat alebo koróziu. Preto sa v daždi prakticky nedá lietať. Existujú síce ochrany elektroniky proti vode, ale ten neochráni Dron pred vetrom. Vietor je snáď najväčší nepriateľ každého pilota. Spôsobuje nečakané zmeny smeru a vibrácie vo videu.
Extrémny prípad: S vodou si síce Dron dnes moc neporadí, ak tomu nie sú špeciálne prisposobene, zato lietajúce ohnivé predmety ich priťahujú. Výsledok stojí za to. Aj v tomto prípade je potrebné byť veľa opatrný.




Povedali sme si teraz ako veľmi sa Dron nehodí na špehovanie. Ak teda chcete špehovať susedku je oveľa jednoduchšie a lacnejšie zaobstarať si fotoaparát s veľkým zoomom a vliezť si niekam na strom s pláštenkou a vyčkávať tam treba celý deň a to za každého počasia. S využitím bežne dostupných prostriedkov sa nájdu aj omnoho lacnejšie spôsoby. Obavy, že by Drony boli zostrojene za účelom narušenia súkromia, nie sú na mieste.

Článok berte s nadhľadom. Technológie idú veľa dopredu, takže je zaručené, že za pár rokov odpadnú všetky tieto limity a Drony sa tak stanú aj jednou z bežne dostupných možností na špehovanie ľudí.
Aký je váš názor na Drone as tým spojená ochrana súkromia?